huisje

 

Al het nieuwe begint klein, maar wel met de bedoelde uitbreidingsmogelijkheden voorradig. Te denken valt aan diverse hectares land waar in het midden, als het kloppend hart, een groot rond koepelgebouw moet komen met een (ondergrondse?) meditatieruimte, en een lichte bibliotheek annex studiecentrum. Het gehele terrein zal autovrij zijn en men verplaatst zich per fiets of elektrische kleine voertuigen.
Alle alternatieven voor de lucht- en geluidsvervuilende auto blijven de voorkeur houden. Buiten het woon/werkgebied, dat afgebakend en gemarkeerd kan worden met een mooie toegangspoort, kan bijvoorbeeld parkeerruimte gerealiseerd worden. Voor de nodige verhuizingen dan wel aanvoer van materieel voor bouwwerkzaamheden is autovervoer wellicht soms noodzakelijk, maar dient tot een minimum beperkt te worden.

Naast het belang van zoveel mogelijk rust en stilte is het ook belangrijk dat het ‘s nachts weer donker is en dat er efficiënt en met (zomer-winter)beleid met energie wordt omgesprongen. Zo veel mogelijk natuurlijke hulpbronnen als zon en windenergie kunnen ingezet worden en een eigen watervoorziening met zuiverings-installatie wordt al op grote schaal toegepast. Kennis hierover door bewoners dan wel meehelpende sympathisanten wordt op prijs gesteld om zo onafhankelijk en autonoom mogelijk te kunnen leven, met zo min mogelijk schade voor de natuur.

De verschillende soorten huisjes behoren ecologisch en duurzaam gebouwd te worden, zodat het de levensstijl van de bewoners ondersteunt en in aanzicht een positieve bijdrage levert aan de omgeving en rekening gehouden wordt met flora en fauna. De huisjes moeten low-tech bij de bouw zijn (kostenarm, arbeidsintensie ) en low-impact in gebruik (zuinig, onderhouds-vriendelijk en stil), waarmee de belasting voor het milieu zo gering mogelijk is. Dikke muren uit leemstuc opgetrokken, is een natuurlijk ademend materiaal dat goed is voor het binnenklimaat van de woning. Mooie ijzeren luiken voor de ramen aan buiten en binnenkant, die je gemakkelijk kunt vergrendelen zijn goed voor de isolatie wat betreft temperatuur en voor de gehorigheid van geluiden in beide richtingen én effectief tegen inbraak. Te denken valt ook aan onderlandwoningen: een type woning dat half in de grond is gebouwd waardoor de zichtbaarheid deels aan het oog wordt onttrokken en de natuur er overheen kan groeien waarmee de geluids- en temperatuurisolatie optimaal is.

Voor mensen die tuinieren belangrijk vinden moet er voldoende ruimte zijn daar uiting aan te geven, ook met het oog op het houden van een groente- en kruidentuin. Daar zou ook een belangrijk deel van het landgoed geschikt voor gemaakt kunnen worden als gezamenlijk project, zodat er altijd genoeg te eten is voor iedereen.Uiteraard wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van ouderwets tuingereedschap als de hand- grasmachine, de snoeischaar, hark, bezem etc. Indien echt noodzakelijk kan er een specifiek tijdstip bepaald worden waarop elektrisch gereedschap ingezet wordt.

naar boven

 

nieuws motivatie deelnemen links aankondiging